×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Kaposváron járt az olimpiai bajnok úszó edzője

2023-05-30, Sport tagozat,
Kaposváron járt az olimpiai bajnok úszó edzője

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület Sport Tagozatának 2023. május 3-án rendezett pódiumbeszélgetésén a Kaposvári KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium volt a házigazda, és Virth Balázs, Milák Kristóf olimpiai bajnok trénere válaszolt Kiss Ernő moderátor kérdéseire. A fiatal tehetségeknek szánt programon részt vett több kaposvári úszóedző, szakember, fiatal úszó, és más sportolók, tehetségek is.

A rendezvény igen népes közönség előtt zajlott, összesen 125 fő regisztrált az eseményre, ennyien voltak kíváncsiak a magyar válogatott úszóedzőjére, Milák Kristóf olimpiai bajnok trénerére. A kötetlen hangulatú pódiumbeszélgetésen először a személyes életút néhány állomását elevenítettük fel, majd pedig prezentáció következett, egy „Időutazás” jellegű visszatekintés a fontos csomópontokra, melyeket egyenként értelmezett az előadó. Sztorik, tanulságos történetek elevenedtek fel, melyekre vevő volt a közönség is. Kiderült, hogy a mesteredző eredetileg pék-cukrász szakon végzett az akkori kaposvári Élelmiszeripari Technikumban, de aztán már fiatalon az úszósport felé vette az irányt. Noha nem volt kiemelkedően tehetséges úszó, a szakma és az edzői hivatás már akkor is érdekelte, ezen a területen kezdte képezni magát. Elhangzott Piskóthy Péter neve, aki Virth Balázs első úszóedzője volt. Később jött a legendás sztori, amikor a Komjádi uszoda lépcsőjén összefutva az úszópápával, Széchy Tamással elindult Balázs edzői karrierje. Kiderült, hogy kedvenc városa Barcelona, ahol először lehetett világbajnok úszó edzőjeként a magyar csapat tagja, és szó esett a legnagyobb úszóiról, Kapás Boglárkáról, Gyurta Dánielről, Milák Kristófról.

-Kristóf nehéz ember, nem véletlenül mondtam korábban, hogy nekem mindig nehéz feladatok jutnak. Ugyanakkor óriási megtiszteltetés ilyen sportolói nagyságokat edzeni. Itt a legfőbb feladat, hogy egy szinte kész úszóval ugyanazokat az eredményeket érjük el, mint amit már letett az asztalra. Itt nem lehet mellébeszélni, a cél az aranyérem ezen a szinten. – hangzott el a mesteredzőtől.

A vetítés után következett a beszélgetés fő témája, „Az élsport előnyei és hátrányai”, melyekkel kapcsolatban Virth Balázs szemszögéből láthattuk, mi vezet el egy-egy sikerig, vagy bukásig. Élményszerűen mesélte el a történeteit az előadó, a későbbiekben pedig kérdések is elhangzottak. Az interjú lényege nem az volt, hogy mélyen szakmai elemzésekbe bocsátkozva járjuk körül az úszósportot, hanem hogy megmutassuk, hova lehet eljutni egy kaposvári tehetségnek, milyen utat kell végigjárni ahhoz, hogy valaki egy sportkarriert építsen és az által érvényesüljön.  

A szakember elmondta: még mindig többen ismerik meg a „Müllermilch” reklámból, mint az eredmények alapján, ebből is látszik, hogy a média mekkora hatalom. Kiemelte, hogy Kaposvár viszont mindig is a szíve csücske marad, hiába dolgozik több, mint 20 éve Budapesten, itt érzi jobban otthon magát.

Az egyik kiemelt téma az élsportolói életvitel volt, amelynek velejárója a „bőrönd-lakás”, ahogy a moderátor fogalmazott. Ehhez nagyfokú családi tolerancia kell. Virth Balázs elmondta, sok lemondással jár ez az életvitel, a gyermekeit fele annyit látta, mint ahány évesek, de igyekszik minden pillanatot megragadni, hogy velük töltse szabadidejét. Szó esett még a vízilabdáról, mint régi szenvedélyről, és Benedek Tiborról, a régi barátról, a legendás példaképről is.

Nagy médiaérdeklődésre tartott számot a rendezvény, a Kapos Televízió az egész beszélgetést rögzítette, a helyi sajtó írott és elektronikus képviselői is jelen voltak, több médiumtól érkeztek fotósok is. Emellett szakemberek is helyet foglaltak a közönség soraiban, a helyi úszóklub képviselői, illetve más sportágbeli szakemberek.
 

Sajtómegjelenések:

https://www.sonline.hu/helyi-sport/2023/05/virth-balazs-milak-kristof-zsenialis-versenyzo-de-nehez-ember

https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2023/05/04/nincs-titok-csak-kemeny-munka-podiumbeszelgetest-tartottak-virth-balazs-uszoedzovel-a-gepeszben.html

Fotó: Lang Róbert