×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

BEMUTATKOZNAK TEHETSÉGEINK - Osbáth Ádám

2024-02-02, Egyéb,
BEMUTATKOZNAK TEHETSÉGEINK - Osbáth Ádám

Osbáth Ádám a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Technikumának 11.D osztályos tanulója, Informatika és Távközlés ágazaton szoftverfejlesztő- és tesztelőnek tanul.

Ádám angol nyelvterületen elért eredményeivel kilencedikes kora óta öregbíti iskolája hírnevét. A 2021/22-es tanévben országos harmadik helyezést ért el a Szabari Krisztina Országos Fordítóversenyen.  A 2022/23-as tanévben is több nyelvi versenyen indult. A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács által évente megrendezett fordítóversenyen második helyezést ért el C1 szinten. A Somogy-Tolna Vármegyei angol műfordítóversenyen 5. helyezést ért el, az ECL Nyelvvizsgaközpont által meghirdetett országos versenyen pedig hetedik helyezést ért el. Ezt követte a nagy múltú barcsi „Országos Angol Nyelvi Verseny 9. és 10. osztályos tanulók számára” iskolai fordulója, ahol a kategóriában indult 847 diák közül bekerült a 25 legjobbat megmérettető döntőbe osztálytársával, Borsos Leventével együtt, itt is sikerült a hetedik helyet elhoznia.

A 2023/24-es tanévben indult az OKTV-n is angol nyelvből, melyre mindvégig kitartóan és fegyelmezetten készült. Az iskolai fordulón 94 pontot írt, így a második fordulóban is megmérettetett 2024. január 18-án. A második forduló eredményére még várni kell, ám iskolája ennek eredményétől függetlenül is büszke rá, hiszen míg a szakmai versenyeken a tudást egy lényegesen szűkebb körben mérik, az angol nyelvről ez nem mondható el, mivel azt országszerte tanulják a diákok, sokszor igen különböző feltételek és óraszámok mellett.

Ádám otthonosan mozog az angol nyelvben, a versenyeket nem csak kihívásnak, hanem játékos tudáspróbának tekinti, amelyekből tanulni és fejlődni lehet, ezért szívesen vesz részt rajtuk. Az idegennyelvet általános iskola harmadik osztálya óta tanulja és különleges hobbijának köszönhetően (miniatűröket fest) rengeteget tanult és tanul internetes platformokon is. Mindent angolul néz és olvas, és ennek köszönhetően – elmondása szerint – még általános iskolás korában „egyszer csak úgy ébredt fel, hogy rájött, hogy tud angolul”.

Az angol nyelvből nyújtott kiemelkedő teljesítménye mellett Ádám egyéb tantárgyakból is jól teljesít, meglehetősen népes (35 lelket számláló) osztályában a legjobb tanulók között tartja iskolája számon. Fontosnak tartja, hogy ne „csak” egy idegennyelvet beszéljen, ezért 2023 nyarán nagy fába vágta a fejszéjét; elkezdett franciául tanulni. Mindezt plusz idejében teszi, hiszen a közismereti tárgyak mellett jelentős számú szakmai órája is van és technikumban nincs második idegennyelv.