×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

BEMUTATKOZNAK TEHETSÉGEINK – FERENC DOMINIK

2022-01-24, Egyéb,
BEMUTATKOZNAK TEHETSÉGEINK – FERENC DOMINIK

Ferenc Dominik a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum 12.D osztályában végzett, informatika ágazaton tanult.

Az angol nyelvet alaptantervi óraszámban, heti négy órában tanulja, azonban gyermekkorában három és öt éves kora között Kanadában élt a családjával két évet, az angol nyelvvel való ismerkedése ekkor kezdődött.

Dominik képviselte iskoláját a 2018/2019-es tanévben a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács által évente megrendezésre kerülő Szólalj meg bátran! című nyelvi szituációs versenyén, ahol csapatukkal második helyezést értek el.

Szaktanára felfigyelt Dominik kiemelkedő képességeire és tizenegyedikes korától tehetséggondozás keretein belül segítette, fejlesztette. A sikeres középfokú nyelvvizsga után az első nagy megmérettetés az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny volt a 2020/2021-es tanévben. Az iskolai fordulón kiemelkedő pontszámot ért el, dolgozata felterjeszthető volt a második fordulóra, ahová azonban a képtelenül magas ponthatár miatt ténylegesen bejutnia nem sikerült. Ezt követően 2021 februárjában sikeres ECL felsőfokú nyelvvizsgát tett, kiemelkedő, 89%-os eredménnyel.

Dominik kiválósága – nyelvérzéke és intelligenciája mellett – elsősorban példaértékű kitartásában, szorgalmában és tudásszomjában mutatkozik meg, valamint abban az – általában sportembereket jellemző – alázatban, ahogy a nyelvtanuláshoz viszonyul. A pedadógusok által ismert fogalom, az úgynevezett „belső motiváció” az egyik legnagyobb erőssége, hiszen a tudás és a jobbá válni akarás kísérték szép eredményei felé.  Soha nem dől hátra elégedetten, mindig arra törekszik, hogy fejlődjön, jobbá váljon. Bármiről legyen is szó, a siker titka az alázat, miszerint „nem engedem meg magamnak, hogy megelégedjek, mindig van mit tanulnom”. Ez a hozzáállás jellemzi Dominikot markánsan.

Középiskolai tanulmányai végén angol nyelvből a végső megmérettetés az emelt szintű érettségi volt számára, amelyet 96 százalékra teljesített. Elért eredményei azért is számítanak kiemelkedőnek, mivel a közismereti tárgyak mellett jelentős számban színesítették az órarendjét nehéz szakmai tárgyak is és elsősorban ezen tantárgyakra lesz szüksége a jövőben. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán, Programtervező Informatikus szakon kezdte meg. Az egyetem elvégzése után angol nyelvterületen szeretné megszerzett tudását kamatoztatni.