×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Digitális Természettudományi Témanap 2022

2022-04-04, MTMI tagozat,
Digitális Természettudományi Témanap 2022

Dr. Kerese Tibor, az MTMI tagozatvezetője irányításával március 31-én rendeztük a mostanra már hagyományossá vált Digitális Természettudományi Témanapot.

A kétéves járványügyi korlátozások után a 2022 februárjától felszabadított rendezvényszervezésnek köszönhetően immár negyedik alkalommal hirdethettük meg a rendezvényt. A helyszínre a SM Duráczky EGYMI nagyterme kínálkozott, amely központi belvárosi fekvése révén ideális a több iskolát érintő program megvalósítására, ezentúl az akkreditáció előtt álló Tehetségpontjuknak szerencsésen érkezett a rendezvény-helyszín lehetősége.

A témanapot a digitális témahéthez illeszkedve, a természettudományok és a digitális technológiák összekapcsolódásának jegyében hirdettük meg az alábbi témakörökben: alkotópedagógia – 3D alkotás – lézeralkotás – projektpedagógia – távérzékelés – dataloggerek – CNC eszközök – robotok – tudományos szimulációk – vizualizációk – applikációk – hobbitechnológiák – technológiai hobbik – mikrokontroller-világ.

Két szekcióban, időbeni eltolódással szerveztük az eseményt:

A. blokk "Diákok Digitális Természettudományos Tudásmegosztó Börzéje" - Bemutató kiállítás és bazár digitális kütyük, szoftverek, látvány-show.
B. blokk "MTMI Tanárok Digitális Módszertani Workshopja" - Tanári találkozó, ahol az MTMI tárgyakat-ismeretekeket oktató tanár kollégák kicserélhetik tapasztalataikat, megvitathatják ötleteiket, tanulhatnak egymástól.

A viszonylag rövid rendelkezésre álló idő ellenére kellő számú bemutatkozó jelentkezett, két iskolából érkezett hat bemutatkozó, mely további három témával egészült ki az utolsó pillanatban. A rendezvényt könyvbemutatóval és a pécsi Zsolnay Központ munkatársának látványos fizikai kísérletbemutatójával egészítettük ki. Az A blokkra 118 diák és tanára volt kíváncsi a nap folyamán. A tanári módszertani szekció négy előadásán nyolc pedagógus vett részt. A hosszú nap végére opcionálisan felkínált Digitális Tudásközpont látogatáson négy kolléga tartott velünk.

A rendezvény elérte célját, hiszen népszerűsítette az MTMI tárgyakat és a pedagógiai módszertan sokszínűségének XXI. századi technológiákkal történő fokozását.

A tagozat jövőre is folytatni szeretné a rendezvényt, a sikere igazolja a szükségességét.

Gratulálunk a szervezéshez, köszönjük az előadók és a módszertani blokk résztvevőinek színvonalas bemutatóit!