×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Tehetségsegítő Tanácsok Fóruma

2022-11-12, Egyéb,
Tehetségsegítő Tanácsok Fóruma

Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának Közgyűlése

Két fontos esemény színhelye volt november 12-én, Budapesten a Szent Margit Gimnázium impozáns épülete. A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesületet Sárdi Péter elnök és Weimann Gáborné alelnök képviselte.

Az elmúlt 2 évben a COVID járvány lehetetlenné tette, hogy a Tehetségsegítő Tanácsok elnökei, titkárai személyesen találkozzanak és megbeszéljék a tapasztalatokat, számot adjanak munkájukról és természetesen felvessék a gyorsan változó körülmények miatt a jövő időszak tennivalóit, amelyek egy sor problémát is magukba foglalnak.

A Tanácsok munkamegbeszélése előtt a résztvevők meghallgathatták Bajor Péter, a MATEHETSZ ügyvezető elnökének előadását, amely az általa vezetett szervezet és a tehetségsegítő hálózat kapcsolatáról szólt. A sok értékes gondolat közül is kiemelkedő figyelmet igényel, hogy a MATEHETSZ szervezet anyagi és felelősségi vállalásokkal támogatja a Tehetségsegítő Tanácsokat, amire a jövőben is lehet számítani. E cél érdekében fontos a közös gondolkodás, a cél érdekében végzett együttes munka és a források ésszerű, felelősségteljes felhasználása. Nem rejtette véka alá azt a gondolatát sem, hogy a források a közeljövőben még nehezebben lesznek megszerezhetőek és természetesen soha nem lehet korlátok nélküli felhasználásról beszélni.

A Fórum résztvevői ezt követően Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökének előadását hallgathatták meg. Kiemelt hangsúly kapott a minőségi munkavégzés, amely valamennyi Tehetségsegítő Tanácstól jogosan elvárható. Változnak a körülmények, változnak a szervezethez tartozó Tanácsok személyi feltételei is. De az információáramlás, a feladatok szabatos megfogalmazása, majd azok végrehajtása nem hagyhat kívánnivalót. Sok tehetségsegítő szervezet van, amelyek a tehetséges gyermekek érdekében végzik feladatukat. Ezek a szervezetek csak együttesen dolgozhatnak és alkothatják azt a hálót, ami a tehetségek védelmét szolgálja. Következetesség, pontosság, minőség és kellő odafigyelés. Ezek nélkül nem érdemes a tehetségsegítésben dolgozni. Elnök Asszony szólt arról is, hogy a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagozati rendszere módosult és az újjá alakult tagozatok nevükben és feladatrendszerükben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Figyelemre méltó volt az a gondolat is, amely a jövőbeni pályázati feladatokról szólt. Régi igény és a jövőben a pályázatok is figyelnek majd arra, hogy az egyes tehetségsegítő szervezetek pályázatai, vagy egyes elemei kapcsolódjanak egymáshoz. Ne öncélú és csak lokális feladatokat megoldó pályázatok szülessenek. Ugyancsak régi kérés, hogy jelenjenek meg a „felfedezettek” pályázat és abban a Tanácsok aktívan vegyenek részt.

A konferencia második részében került sorra a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának tisztújító Közgyűlésére. Az ilyenkor szükséges technikai jelölések és szavazások (levezető elnök, jegyzőkönyvvezető, jegyzőkönyv hitelesítő, szavazatszámláló bizottság elnöke és tagjai) után a jelenlévő Tanácsok tisztségviselői meghallgatták Kormos Dénes elnök beszámolójának szóbeli kiegészítését, amely a Kollégium 2017 és 2022 között végzett munkájáról szólt. A beszámolót valamennyi Tanács a közgyűlés előtt időben, írásban megkapta, így volt lehetőség azt alaposan tanulmányozni. Ezért volt elegendő a szóbeli kiegészítés. A beszámoló elfogadását követően az Elnökség megbízatása lejárt. Köszönet illeti az elmúlt ciklus munkájáért Kormos Dénes elnök urat, Sarka Ferenc alelnök urat, Dr. Bodnár Gabriella és De Negri Ibolya munkacsoport vezetőket, valamint a térségi megbízottakat.

Az új Elnök és Elnökség megválasztása előtt a jelenlévők megtárgyalták és elfogadták a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának működési rendjére vonatkozó szabályozást, amely kellő alapot és keretet ad az újonnan választott tisztségviselőknek és valamennyi Tanácsnak a következő választási ciklus munkájához.

A személyi javaslatokat illetően előzetes egyeztetések zajlottak, amelyeknél a bizottság meghatározta az alapvető szempontrendszert. Ezek közül kiemelésre érdemes:

  • a Tanácsok segítésével, a hálózat fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatok,
  • szakmai tapasztalatok a tanácsi munkában,
  • a tanácsi működés különböző szerveződési szintjeinek képviselete,
  • a jelöltek megítélése a tanácsok részéről.

Mindezek figyelembevételével és a szükséges procedúrák betartásával a titkos szavazás az alábbi eredményt hozta:

A Kárpát–medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke Kormos Dénes.

Elnökségi tagok:

  • Gyertyánági Endre, a Keszthely és Hévíz Térségi Tehetségsegítő Tanács elnöke,
  • Prof. Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi Egyetem Tehetségsegítő Tanács elnöke,
  • Dr. Pálffyné Nagy Ilona Éva, a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács titkára,
  • Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület elnöke.

A tisztújító Közgyűlés Kormos Dénes, az ismételten bizalmat kapott Elnök zárszavával ért véget, amelyben valamennyi megválasztott nevében megköszönte a megtisztelő bizalmat és biztosította a tanácsokat a mindenkit segítő, a problémák megoldását felvállaló, korrekt és következetes munkavégzésre. Ismét hangsúlyozta, hogy együtt és csak együtt lehet eredményt elérni. Az eredmény és a siker pedig nem más, mint a tehetséges gyermekek mind magasabb szintre juttatása.