×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Későn kezdte, későn fejezte be

2022-11-18, Sport tagozat,
Későn kezdte, későn fejezte be

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület Sport Tagozatának 2022. november 14-i rendezvényén a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium volt a házigazda, és Rajczi Péter, korábbi válogatott labdarúgó válaszolt a pódiumbeszélgetésen Kiss Ernő moderátor kérdéseire. A fiatal tehetségeknek szánt programon részt vett Bőzsöny János is, Rajczi Péter egyik nevelőedzője, aki annak idején beépítette a felnőtt csapatba, a Kaposvári Rákócziba.

A kora délutáni rendezvényen a marcali gimnázium aulája zsúfolásig telt, Kőrösi András igazgató, aki korábban labdarúgóként megjárt az NB II-ig több osztályt, remek szervezőmunkával végezte a mozgósítást, így általános iskolások és középiskolások is érkeztek a helyszínre, hogy meghallgassák a korábbi élsportoló élményeit, tanácsait, tapasztalatait. A program „Újratervezés a sportban és a karrierben” alcímet kapta, a korábbi válogatott labdarúgó pályafutásának több csomópontját érintette a beszélgetés. Rajczi Péter rávilágított arra, miért fontos az élsport mellett a tanulás, hogy a sportkarrier befejezése után legyen terve, víziója a sportolónak, mihez kezd majd az aktív időszak után. A Tehetségsegítő Tanács vendége rámutatott, hogy mind a fiatalon megszerzett testnevelő tanári egyetemi diploma, mind a pályafutás vége felé elsajátított sportmenedzseri egyetemi képesítés segített neki abban, hogy ne tanácstalanul tekintsen a labdarúgás utáni életére. Kiss Ernő moderátor arról is faggatta alanyát, milyen válaszutak, milyen mérföldkövek jelezték a pályafutás egy-egy állomását, milyen buktatókkal kellett szembenézni és milyen új célokat kellett megfogalmazni egy-egy kudarc után. Mivel a hallgatóság jelentős hányada koránál fogva nem láthatta a pályán Rajczi Pétert, a beszélgetés felelevenítette a kimagasló eredményeket is, az NB II-es és NB I-es magyar gólkirályi címet, a válogatott szerepléseket, gólokat, a magyar bajnoki érmeket és a légiós pályafutást is. Rajczi Péter Angliában és Olaszországban is, tehát a világ legerősebb bajnokságainak másodosztályában is szerepelt, Angliában a Barnsley, Olaszországban a Pisa együttesében. Angliában az ő tanácsára szerződtették a szintén magyar válogatott labdarúgót, Ferenczi Istvánt. A beszélgetés gerince a karrier két legfontosabb klubjára épült, a kezdeteket jelentő Kaposvári Rákóczira, ahol felnőtt labdarúgó és NB II-es gólkirály lett, és az Újpestre, amelyben legnagyobb sikereit érte el, és ahonnét a magyar válogatott tagja is lehetett. A labdarúgó kiemelte: soha nincs késő elkezdeni valamit, ő korábban úszott, kézilabdázott, atletizált, és viszonylag későn, 13 évesen kezdett el szervezett keretek között futballozni. Ma már – mint mondta, – ez  behozhatatlan hátrány lenne. Azonban kitartással sok mindent be lehet pótolni, és egy szerencsés genetikával, ami neki megadatott, még 40 évesen is NB II-ben tudott futballozni.

Érdekes volt látni, hogy a korábban lobbanékony, fiatalon néha a pályán is meggondolatlanul viselkedő labdarúgó két diplomával, családapaként mennyivel józanabbul, bölcsebben látja a világot.  

Azért is volt hasznos a fiatalok számára az előadás, mivel megmutatta, hogy Somogy megyéből, Kaposvárról, vagy más településről is el lehet jutni a legmagasabb szintre, ha valaki elég kitartó és szorgalmas. Bőzsöny János, a Kaposvári Rákóczi korábbi NB I-es labdarúgója, aki a másodosztályban is dobogóra vezette a ’90-es években a Kaposvári Rákóczit, és osztályozót vívhatott az első osztályú tagságért, elmondta: a tehetség önmagában semmi, ahhoz kell mentális és morális fejlettség is, hogy valaki tudjon mit kezdeni azzal, ami megadatott neki. Rajczi Péter is kiemelte, a tehetség sokféle lehet, és csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. Érdekes volt hallani korosztályának egyik legsikeresebb labdarúgójától, hogy kamaszként egyáltalán nem tartotta magát tehetségesnek, és nála jóval ügyesebb, pengésebb labdarúgók akadtak, akikből végül semmi nem lett. Ezért is fontos, hogy a karrierhez áldozatokat kell hozni, és jelentős lemondásokkal is jár a siker. Rajczi Péter arra a kérdésre, hogy vajon könnyebb vagy nehezebb a mostani fiataloknak érvényesülni a sportban, azt mondta:

-Nehéz kérdés, mivel látszólag sokkal jobb lehetőségek és technikai háttér, infrastruktúra áll rendelkezésre ma már szinte minden sportágban, mint évtizedekkel ezelőtt. Azonban annyi inger éri a fiatalokat, annyira kitárul előttük a világ, hogy nehéz egyetlen feladatra koncentrálni. Ráadásul sokkal kevesebb a gyerek, kevesebb a lehetőség a társas kapcsolatokra és a közös sportjátékokra is.

Összességében elmondható, hogy rendkívül jó hangulatban telt a délután, remek sztorikkal fűszerezett előadást hallhatott a közönség, és hasznos tapasztalatokat gyűjthettek az ifjú palánták, akik a jövő sportolói lehetnek. A moderátort javaslatának is eleget tettek a nézők, az előadás végeztével többen is kérdeztek az előadótól, így téve interaktívvá a pódiumbeszélgetést.