×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Szakmai tanácskozás Egerben

2022-12-13, Egyéb,
Szakmai tanácskozás Egerben

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács meghívására és szervezésében módszertani, szakmai tanácskozásra került sor Egerben, amelyen Tanácsunkat Sárdi Péter elnök képviselte.

A tanácskozás előzménye az volt, hogy ez év közepén a Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács együttműködve a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumával elkészítette azt a kiadványt, melyben a partner Tanácsok közzétették jó gyakorlataikat, tapasztalataikat.

A kiadvány eljutott az ország számos Tanácsához, amelynek alapján az egyes gyakorlatok megvitatása történt.

A kiadványban a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács jó gyakorlata is bemutatásra került. A már évek óta kiemelten működő rendezvényeink, mint például a „Mester és Tanítványa”, „Szólalj meg bátran! nyelvi vetélkedő”, ”Légy a szakmád mestere!”, „Vásárolj okosan” ma is jó gyakorlatnak számítanak.  Kiemelten jó gyakorlat Tanácsunk tagozati rendszere, amelyben kilenc tagozat ad lehetőséget a fiatalok tehetségének bemutatására, annak kibontakoztatására.

A szakmai konzultáción a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács felépítése, annak működtetése, az anyagi források megteremtése élénk érdeklődést váltott ki. Sárdi Péter elnök büszkén szólt azokról az együttműködési megállapodásokról, amelyek a biztonságos és szakmailag is megalapozott munkát tudják biztosítani. Alig van olyan Tanács, amelynek együttműködési megállapodása van a térség Tankerületével és nincs olyan, akinek a térség Szakképzési Centrumával kötött megállapodás segítené a munkáját. Nem is beszélve arról a jelenleg 26 vállalkozással történő megállapodásról, amelyek a Tanács munkáját már több éve segítik.

A pályázatok, mint források minden Tanács számára rendelkezésre állnak, mint lehetőség. A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács már évek óta a nyertes pályázók között található. De nem elég a pályázatokat elnyerni, azt pontosan, határidőben és a sok-sok előírásnak megfelelően kell lebonyolítani. Ezt a kiemelkedő munkát végző tagozatvezetők és az ő irányításukkal a segítőik végzik. Ez is országos jó gyakorlat.

Nekünk szinte természetes, hogy folyamatosan megjelenik a Hírlevelünk, amiben a legfontosabb eseményeket, programokat adjuk közre. De ezekben a lapszámokban mutatunk be tehetséges fiatalokat, sőt a most megjelenő lapszámunkban kiemelkedően tehetséges fiatal tanárokat is, akik pár éve a Tanács keretén belül dolgoztak. Nagy elismerése munkánknak, hogy ezt is a jó gyakorlatok között tartja számon a szakma.

Egy ilyen szakmai konferencia lehetőséget ad a tanulásra is. Mert az örök érvényű igazság, hogy a tehetség sokszínű. Ebből következik, hogy a tehetségsegítés is legalább olyan színes és szerteágazó. Minden térségnek mások az adottságai, lehetőségei, személyi feltételei. Egy azonban vitathatatlan, és azt Tóth Ilona, az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács titkára fogalmazta meg: „a tehetségsegítésben dolgozók személyi elkötelezettségének alapelvnek kell lenni”. Igen, ez nagyon fontos mindazok számára, akik ezt a komoly és jövőépítő feladatot vállalják, abban részt vesznek.

Fontos feladatot fogalmazott meg Gyertyánági Endre, a Keszthely és Hévíz Térségi Tehetségsegítő Tanács elnöke. Véleménye szerint a jó gyakorlatokat nyilvános fórumokon kell terjeszteni és meg kell ismertetni a közvéleményt a hatásvizsgálatokkal alátámasztott és eredményesnek mutatkozó gyakorlatokkal.

A fontos és sok megszívlelendő gondolatot tartalmazó tanácskozás végén Kormos Dénes, a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanács Kollégiumának elnöke összegezte az elhangzottakat és kiemelte, hogy ezekre a tanácskozásokra rendszeresen sort kell keríteni, mert tanulni kizárólag egymás munkájából lehet. Természetesen az idő és költségek határt szabnak a gyakori találkozásnak, de jó szervezéssel, jó előkészítéssel ezeket a programokat on-line módon is eredményessé lehet tenni. A jövőről szólva megállapította, hogy jelentősen változnak a körülmények és több térségben az elkötelezett és elismert tehetségsegítők személye is változott. Felhívta a figyelmet a fiatalok fokozottabb bevonására, mert kötelességünk szakmai utánpótlást biztosítani a tehetségsegítés rendszere számára. A jó gyakorlatokat maga is példaértékűnek tartotta és kifejezte azt a reményét, hogy a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Kollégium elnöksége összeül a közeljövőben és tárgyal a térségi megbízottak rendszeréről és a jó gyakorlatok témafelelősét is kinevezi.

A résztvevők külön köszönetet mondtak Szalkai Máriának, a Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács titkárának, aki mind a kiadvány, mind a szakmai rendezvény előkészítésében, lebonyolításában kiemelkedő munkát végzett.