×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Tehetséges óvodásaink

2023-02-11, Óvodai tagozat,
Tehetséges óvodásaink

Bemutatkozik a Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda

TEHETSÉGMŰHELYEK
Nevelőtestületünkben már 2010-től egyre inkább megfogalmazódott az az igény és meggyőződés, hogy a felzárkóztatás mellett a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektessünk. Innovatív közösségünk folyamatosan kereste ezen a területen a lehetőségeket a tehetségfejlesztés, tehetséggondozás kérdéskörében. Gyakorlati megvalósítása, továbbfejlesztése illeszkedik Pedagógiai Programunk cél és feladatrendszeréhez, figyelembe véve a gyermekek egyéni szükségleteit, képességeit, igényeit. Releváns a kreativitás és a szociális kompetenciák fejlesztése. A tehetséggondozás bevezetésében építettünk helyi sajátosságainkra, értékeinkre, erőforrásainkra, óvodapedagógusaink lelkesedésére, mely által sikeresen működtetjük tehetségműhelyeinket. A sokféle tevékenység felkínálásával segítjük a gyermekeket érdeklődési irányaik megismerésében. A tehetséges gyermekek kiválasztása szeptember végén kidolgozott mérőanyag alapján történik. Tehetségfejlesztő munkánkban a szülőkkel szoros és aktív az együttműködés, melynek területei a nevelési évindító és záró szülői megbeszélés, év közbeni rendszeres konzultáció a gyermek fejlődéséről, nyitott műhely foglalkozás, tehetség nap szervezése, tájékoztató és információs anyagok készítése. A szülők nyílt napokon, bemutatókon, ovicsalogatókon, ünnepélyeken betekintést nyerhetnek a tehetségműhelyek munkájába.
OVI-FOCI
2001 óta működik az ovifoci tehetséggondozó program, indulásakor még Bozsik program néven működött. Két óvodapedagógus heti 1-1 alkalommal az 5-6-7 éves, jó labdaérzékkel rendelkező, tehetséges gyermekek részére játékos ovi foci sportfoglalkozást tart saját kidolgozott tematika által. A foglalkozásokat óvodánk tornatermében tartjuk, illetve időjárás függvényében a műfüves pályán, specifikus eszközkészlet, valamint a sporteszközök változatos használatával. Játékosan ismertetjük meg a gyermekeket a foci alapjaival, illetve a labdavezetés és a labdakezelés különböző technikáival. Célunk a gyermekek természetes mozgásának, motoros képességének, labdaérzékének fejlesztése játékos formában, sokoldalú mozgásos tapasztalatszerzés biztosításával, mely által fejlődik szem-kéz, szem-láb koordinációjuk, kondicionális és koordinációs képességük. A társas kapcsolatok, a szabálytudat alakítása, a tolerancia, a kudarctűrés, a szociális-életviteli kompetenciák fejlesztése kiemelt feladat.
UGRA-BUGRA
Az Ugra-Bugra tehetségműhely célja, a komplex (mondókával, verssel, énekkel) mozgás- és személyiségfejlesztés, a mozgáskotta módszer elemeivel. A program a komplex személyiségfejlesztésre irányul, integráltan jelennek meg a különböző fejlesztési területek: pszicho-motoros készségek-képességek, testséma, testkép, lateralitás, orientációs képességek, percepció, kognitív funkciók, kommunikáció, szociális, érzelmi, akarati képességek, mely kiegészül mondókákkal, énekekkel, versekkel, zenével. A folyamatos gyakorlás segíti a mozdulatsorok pontos és megfelelő kivitelezését. A foglalkozásokat különböző témák köré építettük: Állatok, Számok, Vidám vásár, Színek.
MESEMANÓK
A Mesemanók komplex tehetségműhely 2012-ben alakult olyan gyermekek számára, akik szívesen mesélnek, verselnek, báboznak, mondókáznak, kreatívak, fantáziájuk gazdag. Célunk a gyermeki személyiség komplex fejlesztése a mese, vers, bábjáték, dramatikus játékok, a színház, az ének, a zene, a mozgás, a különböző vizuális technikák eszközeinek segítségével. Támogatjuk a gyermeki aktivitás, kíváncsiság ébrentartását, kielégítését, a kreativitás előtérbe helyezését. Gyermekeink azért járnak szívesen a műhelyfoglalkozásainkra, mert nem csak mesélünk, verselünk, mondókázunk, énekelünk, mozgunk, különböző bábfajtákat próbálunk ki, hanem ők maguk is kipróbálhatják szabadon a különböző technikákat, játékokat ezzel kifejezve érzelmeiket, gondolataikat. Játékainkkal, műsorainkkal folyamatosan jelen vagyunk óvodánk ünnepein, rendezvényein.
CSICSERGŐ
A "Csicsergő " tehetséggondozó műhelyben a gyermekek komplex személyiségfejlesztése történik, az ének-zenei tevékenység, a hangszeres játék eszközeivel. A műhelyfoglalkozásokon előre kidolgozott tematika alapján zajlik a mondókázás, éneklés, dalos játékok játszása, a zenehallgatás, ritmushangszerekkel való játék, táncos mozgások próbálgatása. A gyermekek a gyökerekre építkezve ismerkednek a hagyományokkal, kultúránkkal. Óvodai ünnepélyeken gazdagítjuk, színesítjük óvodánk életét. A tevékenység során célunk a gyermekek már meglévő zene iránti érdeklődésének elmélyítése, a zenei ízlés formálása, esztétikai fogékonyság erősítése. A hallás, éneklési készség, ritmusérzék, harmonikus, szép mozgás fejlesztése, a zenei alkotókészség kibontakoztatása, a zenei képzelet, a zenei kifejező, illetve előadókészség fejlesztése szintén kiemelt terület. Az óvodai hangszerkészlettel, a furulyával játékosan ismerkednek a gyermekek.