×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Tehetséges óvodásaink

2023-02-13, Óvodai tagozat,
Tehetséges óvodásaink

Bemutatkozik a Kaposvári Nemzetőr Sori Központi Óvoda Kaposfüredi Tagóvoda

Kaposfüredi Tagóvodánk 2019-ben kapta meg első alkalommal a „Kiváló akkreditált tehetségpont” címet. Jelenleg folyamatban van akkreditációnk megújítása.
„Bontogató Tehetségteam”-ünk négy tehetséggondozó műhelyből áll, melyek mindegyike akkreditált. Angol nyelvi tehetségműhelyünk még nem akkreditált. Jövőbeni céljaink között szerepel, hogy azzá válhasson.
A „Bontogató Tehetségteam” célja, hogy a tehetségek kibontakoztatásához szükséges egyéni és intézményi támogatás biztosítása óvodásaink számára annak érdekében, hogy a tehetséggondozás minden tehetségterületen jól alkalmazható, kidolgozott gyakorlat szerint valósuljon meg. Ehhez gyermekeinknek minden támogatást biztosítunk.
A tehetségfejlesztés – tehetséggondozás gyakorlati megvalósításához szükséges módszereinket, eljárásainkat folyamatosan gazdagítjuk, megújítjuk. A közösen végzett innovatív tevékenységekkel fejlődik nevelőtestületünk szakmai kultúrája. A továbbképzéseken folyamatosan részt veszünk, mellyel az értékteremtés fenntartását is támogatjuk és biztosítjuk.

Tehetségműhelyeink:

1.    „Fürge rókalábak” Tehetségműhely:
A tehetségműhelyben közös, játékos tevékenykedések, sokoldalú mozgásos tapasztalatszerzések biztosításával a gyermekek természetes mozgáskedvének megőrzése és a mindennapos mozgás igényének felkeltése és kialakítása a célunk. Az eddig elsajátított mozgásformák gyakorlásával, a mozgástapasztalatok bővítésével, új mozgásformák és tornaeszközök megismerésével gazdagítjuk képességeiket, a megfelelő mozgáskészség kialakításáért. A gyermekek természetes, harmonikus mozgásának fejlesztése a rendszeres mozgással az egészséges életvitel kialakításának feltétele. A kondícionális- és koordinációs képességek, a fizikai erőnlét, valamint mozgáson keresztül az értelmi struktúrák és a szociális képességek fejlesztése is hangsúlyossá válik. Tevékenységünk során a társas kapcsolatok is folyamatosan alakulnak, fejlődnek, melynek eredményeként kialakul a csapatszellem is.

2.    „Kis természetbarátok” Tehetségműhely:
A környezettudatos magatartás megalapozása, a környezettudatosságra nevelés, közvetlen és a tágabb környezet megismerése és megóvása, a növény- és állatvilág megszerettetése és védelme a „Kis természetbarátok” fő célja. Innovatív törekvéseink során foglalkozunk az újrahasznosítás alapjainak elsajátításával, hulladék kezelés fontosságának kiemelésével, a szelektív hulladékgyűjtés mindennapi gyakorlatával. Részt veszünk a témához kapcsolódó pályázati lehetőségeken. Folyamatosan kutakodunk, vizsgálódunk, kísérletezünk olyan sokféle, változatos témakörökben, amelyek a ma óvodását foglalkoztatják. Így előtérbe kerülnek: a Föld, a bolygók, a vulkánok, a védett állatok, a dinoszauruszok, a komposztálás, az energia és vízgazdálkodás…
Az óvodai kert gondozása, fűszer kert megújítása és ápolása, valamint az ehhez kapcsolódó ismeretek átadása és a folyamatos tevékenykedtetés gazdagítja a gyermekek tudását, közösségi élményeit.

3.    „Ovifoci” Tehetségműhely:
A labdás sport tevékenységhez fogócskázással, kidobós játékokkal, célbadobós játékokkal igyekszünk kedvet teremteni a gyermekeknek. Velük egyénileg a labdajátékok alapvető mozgásformáit igyekszünk elsajátítani, mindvégig játékos formában. Az edzésesek előtti bemelegítések szintén mozgásos játékokkal történnek, ezekkel teremtjük meg a ráhangolást, hangulatteremtést. A gyermekek mozgásképességét, ügyességét, gyorsaságát, a járás, futás, ugrás, gyakorlatok végzésével fokozatosan fejlesztjük. Ezek iramát a lassútól a gyorsig variáljuk. Sokat gyakoroljuk az irányváltásos mozgást, jelre megállást, elindulást, ellenkező irányba futást. A labda fogásával, mozgatásával, dobásával, elkapásával gurításával és rúgásával folyamatosan foglalkozunk, akár játék, akár cél tevékenységek során egyaránt. A bizonytalanabb gyermekeket buzdítjuk, sokat dicsérjük, saját példával ösztönzzük a feladatok elvégzésére, kitartásuk növelésére. A szabályok követésére nagy hangsúlyt fektetünk.

4.    „Pántlika” – Dalos Népi Játékok Tehetségműhely:
A tehetségműhely célja – a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztése, a táncos mozgás megalapozása az erre irányuló feladatok megvalósításával. A gyerekek az év folyamán megtanulnak számos olyan játékot, amelyeket társaikkal kedvük szerint szabadon játszhatnak. Bármilyen fejlesztésnek legalapvetőbb követelménye – örömmel, érzelmileg motiváltan vegyenek részt a munkában, melynek során a közösséghez tartozás érzése fokozatosan kialakul és elmélyül. A néphagyományok ápolása, a népi játékok felelevenítése, a játékok összekapcsolása és a lépések bemutatása fontos feladatok közé tartozik.
A táncok alkalmával megtanulják a gyermekek a társas kapcsolatok alapjait és szabályait, az egymáshoz való viszonyulás alakulásának rendjét.

5.    Angol nyelvi Tehetségműhely:
Az angol nyelvi tehetséggondozáson nagycsoportos korú, logopédiai fejlesztés alatt nem álló kisgyermek vehet részt az óvodából. A mondókákat, dalokat, dalos játékokat életkoruknak megfelelően válogatva, többnyire mozgáshoz kötve, játékos formában gyakoroljuk, így azok könnyebben rögzülnek. Fontos, hogy a gyermekek szívesen vegyenek részt a játékos feladatokban.


Endrédi Éva
Bontogató Tehetségteam vezetője