×
Főoldal Rólunk Hírek Tagok Tagozatok Partnereink Dokumentumok Pályázatok Díjazottjaink Galéria Kapcsolat

Tehetséges óvodásaink

2023-02-14, Óvodai tagozat,
Tehetséges óvodásaink

Bemutatkozik a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda

Intézményünk a megye első Akkreditált Kiváló Tehetségpont óvodájaként arra vállalkozott, hogy a művészet, a játék, és a nevelés különféle eszközeivel bázisa legyen az óvodai tehetségfejlesztésnek. 2010-ben Tehetségpontként, 2016-ban Európai Tehetségpontként regisztrált bennünket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. Ugyanebben az évben felkérést kaptunk a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület elnökétől az Óvodai
Tagozat megalakítására, melynek intézményvezetőnk a vezetője.
Szervezünk, megvalósítunk Tehetségnapokat, több rendezvényre kaptunk meghívást előadóként. Tehetséggondozás témában nyertes Erasmus+ pályázatunk keretében 5 fő óvodapedagógus utazott el Csíkszeredába tudásmegosztó mobilitási hétre, valamint ugyanennyi óvodapedagógust láttunk vendégül óvodánkban. Az elmúlt időszakban online szakmai fórumot is megvalósítottunk, melynek résztvevői voltak a város, és a megyében található intézmények óvodapedagógusai.
Folyamatosan nyomon követjük a tehetség területen megjelenő pályázatokat, sikeres munkánknak köszönhetően az elnyert támogatások összértéke meghaladja a 40.000.000.- forintot.
Az évek óta működő tehetséggondozó műhelyeinkben minden nagycsoportos, tanköteles kort elérő kisgyermek részt vesz, jelenleg hat területen, a nevelési évet átfogó, kidolgozott programokkal fejlesztjük a tehetségígéreteket:

  • Gyöngyös koszorú tehetségműhely (testi-kinesztetikus tehetségterület)
  • Tücsök Zenekar tehetségműhely (zenei tehetségterület)
  • Kő-papír-olló tehetségműhely (térbeli-vizuális tehetségterület)
  • Kukucska tehetségműhely (természeti tehetségterület)
  • Ugra-bugra tehetségműhely (testi-kinesztetikus tehetségterület)
  • Kenderkóc kuckó tehetségműhely (nyelvi tehetségterület)

A Gyöngyös koszorú tehetségműhelyünkbe járó gyermekek megismerik a magyar nép hagyományait, az ezekhez kapcsolódó népszokásokat, népi játékokat, elsajátítják a népi folklór alapjait, átélik a néptánc adta közösségi élményeket. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekekben felkeltsük az érdeklődést a mozgás, a népzene iránt, hogy továbbadjuk és megőrizzük azokat az értékeket, melyek egyedülállóak a magyar népi kultúrában. A foglalkozások anyaga túlmutat a hagyományos értelemben vett óvodai tevékenységek anyagán, hiszen környezetünk, szép Somogyország népi játékait, az ünnepekhez kapcsolódó hagyományait, népszokásait elevenítjük fel. A tehetségígéretes gyermekeket játékos módszerek alkalmazásával, sikerélményt adó tevékenységek során ismertetjük meg az egyszerű néptánc motívumokkal, és azokat szabadon, kreatívan variálják. A foglalkozások megvalósítása során elsődleges szempontunk, hogy azokon minden gyermek, felnőtt örömmel vegyen részt, melyet az év végén elvégzett hatásvizsgálatok pozitív értékei, véleményei tükröznek. Szűkebb és tágabb környezetünkből az évek során számos felkérést kaptunk, melynek szívesen tettünk eleget.
Tehetségműhelyünk 30 órás programja jó gyakorlat, mely megtalálható az Educatio felületén.
A 2022-23. nevelési évben sikeres NTP pályázatot valósítunk meg „Hopp Juliska, hopp Mariska” címmel, mely magába foglalja a 30 órás tehetségfoglalkozásokat, gazdagító programokat, tárgyi eszközök beszerzését.

Kollárné Kiss Márta
Tehetségműhelyvezető

A Tücsök Zenekar zenei tehetségműhelyben az elmúlt 12 évben közel 80 tehetségígéret élte át a zenei csodát és sajátította el a metallofon hangszerjáték alapjait.
30 órás programunk utazás a zene világában, célunk a zenén keresztül a metallofon játék megszerettetése, olyan meglévő átlagon felüli adottságaik fejlesztése, melynek során fejlődik a gyermekek ritmuskészsége, zenei hallása, zenei alkotókészsége, ezáltal egész személyisége. Számos pályázaton sikerrel szerepelt, kiemelve az esélyegyenlőség jegyében a „Nivea Karolj fel egy családot” c. hátrányos helyzetű tehetségígéretek megsegítésére kiírt pályázatán 3 alkalommal sikerült zenei tehetségígéreteket támogatni.
A Tücsök Zenekarral számos felkérésnek tettünk eleget, helyi, regionális, országos szinten. Ilyen volt a Somogy Megyei Tehetséggála, ahol egyetlen óvodás tehetségműhelyként mutattuk be Kodály Zoltán: Kis emberek dalaira készült játékfűzést, metallofon hangszer játékkal, furulyával, mely a „Száll a madár ágról ágra, száll az ének szájról szájra” címet kapta.
2021-ben azonos címmel az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett a speciális fejlesztést célzó programok támogatása pályázati kiírásra benyújtott és elnyert NTP pályázaton 2 000 000 ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázati program keretében a zenei tehetségígéretek részére számos program került megszervezésre, prioritás volt a zenei tehetségműhely arculatához illeszkedő, a klasszikus zenei és népi kultúra értékeit szem előtt tartó a régi világ ,a népi kultúra, népzene hagyományainak és a zenetörténet gyöngyszemeinek megismerése.
A jó gyakorlatnak számos publikációja megjelent, többek közt Nagy Jenőné: „Hogyan gondozzuk a zenei tehetségígéreteket az óvodában c. könyvében, Néphagyományok és Kodály Zoltán: Ének és kopogós, Kis kece lányom c. műhelymunkája.
A Tücsök Zenekar részt vett az Erasmus+ TALENT c. nemzetközi projektben, melynek megvalósítására összesen 10025 euro támogatást nyertünk. A TALENT program részeként a Kaposvári Tücsök zenekar tükörképeként megalakult a Csíki Tücsök Zenekar, Kaposvár testvérvárosában, Csíkszeredában. 30 órás programunkat, módszereinket nemzetközi figyelemre méltónak nevezték a program megvalósulását értékelő szakemberek. A programot Nívó díjra jelölték, valamint mások számára jó példaként további terjesztésre érdemesnek javasolták. Az Erasmus+ TALENT projektnek, a Tücsök Zenekar jó gyakorlatával megjelent publikációja a Tempus Közalapítvány oldalán olvasható: (https://tka.hu/projekt/14183/hatarokon-tulmutato-ertekek---talent-zenei-tehetsegmuhely-ovodasoknak)

Tóthné Keszeg Ildikó
Tehetségműhelyvezető

Kő-papír-olló tehetségműhelyünkben tehetséggondozásunk fontos eleme, hogy segítsük a vizuális önkifejezést, látási- tapintási érzékelést, szem-kéz koordinációt, térpercepciót, manuális készségeket, kreativitás és fantázia erősödését, valamint a gyermekek szabad képi és plasztikai alkotóvágyának kiteljesedését.
Törekszünk a változatos, színes differenciált témák, technikák felajánlására komplexen más művészeti területekkel pl. –népi hagyományaink, - zene, komolyzene – tánc, –képzőművészet
Célunk, hogy alkotásaikban egyéni módon jelenítsék meg élményeiket, elképzeléseiket, szívesen és bátran használják a már ismert és új technikai, eszközöket, eljárásokat, anyagokat. Leljék örömüket saját és közös alkotásokban. Esztétikai érzékük fejlődjön, önértékelési képességük erősödjön.
A tehetséggondozás egyik mottója: hogy minden tehetségígéretes gyermek szülője is tehetséges valamiben. Ezáltal célunk a gyermekekkel édesapa és édesanya, nagyszülők megnyerése a tehetséggondozásban, kölcsönös partneri viszony kialakítása révén.
Intézményünk elkötelezett a művészeti nevelés iránt, ebben műhelyünk egy-egy alkotóművész kiállításának megrendezésével vesz részt.  

Magony Andrea Eszter
Tehetségműhelyvezető


A Kukucska természeti tehetségműhelybe a természettudományok iránt legérdeklődőbb gyermekek kerülnek. Azok a 6 évesek, akik még a többi gyermeknél is jobban érdeklődnek szűkebb és tágabb világunk, a környezetvédelem, az állatvédelem, természeti és épített környezetünk iránt. Akiket lenyűgöznek a folyamatok, az emberek, kultúrák, akik szeretnek elmélyülni az apró részletekben, mint például egy rovar csápjának rajzolata, jó érzékkel terveznek vagy szívesen merengenek a világűr végtelenségén már ebben a korban is.
Heti egy alkalommal, a tornateremben, vagy a téli hónapok kivételével, - a külön erre a célra berendezett – a klíma tanösvény melletti, Csillagda pavilonban találkozunk ezekkel a nagycsoportos korú gyermekekkel, és vesszük nagyító alá az aktuális témánkat. A nevelési év első foglalkozását az ismerkedésnek és az érdeklődési körök feltérképezésének szenteljük, némileg rugalmasan, hiszen az adott gyermekcsoport érdeklődésének fókusza éppen olyan fontos, mint az előre eltervezett tevékenységek megvalósítása.
Műhelymunkánk nemcsak információk terén bír dúsító hatással, de a kis csoportban végzett játékos tanulás az interperszonális kapcsolatokra is jó hatással van. A hasonló érdeklődésű, saját korosztályból kikerülő társak között még azok a gyerekek is könnyebben megnyílnak, akik alapvetően visszahúzódók. A közös, másokétól eltérő élmények a foglalkozáson kívül is lehetőséget jelentenek a barátkozásra, kapcsolattartásra, egymás megismerésére, hiszen a gyerekek nem ugyanabból a csoportból jönnek, mégis, az élmények által egy kisebb, szorosabb, hasonló érdeklődésen alapuló közösség alakul ki, ami túlmutathat az óvoda falain és az óvodáskoron is. Megtanulnak csoportban dolgozni és gondolkodni, mely szemlélet jó alap a későbbi hatékony tanuláshoz, tanulási környezethez, pl. tanulócsoportokhoz stb.
A teljesség igénye nélkül, a 2022/2023-as nevelési évben már voltunk közösen moziban, saját szervezésben, ahol egy természetfilmet (A tölgy) néztünk meg, lehetőségünk volt testközelből ismerkedni kaméleonokkal, vizsgáltuk a tápláléklánc fontosságát, szerepét, környezetspecifikus társasjátékokat játszottunk és rengeteget beszélgettünk.

Kasza-Kiss Brigitta
Tehetségműhelyvezető

Az Ugra-bugra tehetséggondozó műhely a testi kinesztetikus- mozgással kapcsolatos- tehetségterületet foglalja magába. Műhelyünkbe az átlagon felüli mozgásos, motivációs, kreatív adottságokkal rendelkező gyermekek járnak. Hétről- hétre új, változatos, játékba integrált, különböző mozgásformákat érintő gyakorlatokat biztosítunk számukra, melyek által képességeik, készségeik fejlődni tudnak. A műhelyfoglalkozásokon célunk a rendszeres mozgással az egészséges életvitel alakítása, a testi képességek, fizikai erőnlét, az értelmi struktúrák és a szociális képességek fejlesztése; valamint a mozgástapasztalatok bővítése. Munkánk során a mozgásfejlesztő eszközök gazdag tárházából válogatunk, melyekkel vonzóbbá, színesebbé tehetjük a játékos gyakorlatainkat, motiválhatjuk a gyermekeket. Program specifikus elemként megjelennek a mozgásos népi gyermekjátékok, melyek szintén gyarapítják mozgáskultúrájukat, és általuk bővülnek a népi hagyományainkkal kapcsolatos ismereteik. Saját tapasztalataink, valamint az általunk alkalmazott hatásvizsgálatok alapján elmondható, hogy a beválogatott gyermekek szívesen, örömmel vesznek részt a műhelyfoglalkozásokon.

Dancs-Rákos Brigitta
Tehetségműhelyvezető

                                      
A Kenderkóc kuckó tehetségműhelybe járó gyermekek nyelvi területen rendelkeznek kiemelkedő adottságokkal. A hagyományos értelembe vett óvodai nevelésen túl mutató, gazdagító élményeket biztosítunk a foglalkozásokon. 30 órás tehetséggondozó programunk verbális és anyanyelvi terület köré csoportosul, a tevékenységekkel a gyermekek alkotó kedvét, kreativitásukat szabadon, egyéni módon bontakoztatjuk ki. Személyiségüket komplex módon, érdekes tevékenységekkel (bábozás, varázs játékok, dramatizálással, zenés improvizatív mozgással, hangeffektekkel, zenei aláfestéssel...stb.) fejlesztjük.
A 2022-2023-as nevelési évben immár ötödik alkalommal lépünk fel a Cucorka Bábfesztiválon. A gyermekek élvezetes előadásmódja, magabiztos bábozása, közösségi játéka, téralakítása kapott díjazást a szakmai zsűritől. Változatos tevékenységekkel és sokoldalú fejlesztéssel tesszük jó hangulatúvá a műhelyfoglalkozásokat. A kreatív kézműves anyagok és eszközök bővítését, a gyermekek kirándulásainak finanszírozását nyertes pályázatunkkal valósítottuk meg.

Szabóné Rácz Mária
Tehetségműhelyvezető

Bemutatkozó letöltése